INFORMÁCIA Č.3
VŠEOBECNÉ OPATRENIA KVÔLI PREVENCII COVID-19
Opatrenia smerujú k implementácii vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR a sú založené na princípe ROR - Ruky, Odstup, Rúško.
Ruky je opatrením, ktoré eliminuje prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice.
Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzenie skupinových aktivít.
Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín.
Základné prevádzkové pokyny
Pri ceste do/zo školy sa žiak/zamestnanec riadi aktuálnymi opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR a pokynmi miestne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.
V prípade väčších škôl, a teda aj väčšieho počtu skupín/tried, je nutné rozdeliť nástup do školy na niekoľko časových úsekov (napr. od 7:30 hod do 8:30 hod v 10 min. intervaloch) alebo využiť väčšie množstvo vchodov do školy a určiť presné miesta vstupu (prípadne času) pre jednotlivé skupiny/triedy, aby nedochádzalo k premiešavaniu žiakov.
Ranný filter:
materská škola povinne vykonáva ranný filter podľa § 24 ods. 9 písm. a), b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia,
ostatným druhom škôl odporúčame vykonávať ranný filter.. Pokiaľ sa riaditeľ rozhodne zaistiť bezpečnosť a ochranu zdravia detí a žiakov zavedením ranného filtra (napr. meranie teploty), je pre žiakov záväzný.
Škola zverejnení oznam podmienok vstupu do školy na vchodových dverách a webovom sídle školy (Príloha č.3).
Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín sa využíva dištančný spôsob komunikácie (písomne, e- mail, a pod.).
Ostatné hromadné podujatia (napr. účelové cvičenia, didaktické hry, a pod.) odporúčame neuskutočňovať. Pokiaľ sa uskutočňujú, tak sa riadia aktuálne platnými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR. Rodičovské schôdzky sa konajú dištančnou formou.
Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností je nutné voliť tak, aby boli zaistené hygienicko-epidemiologické opatrenia.
Zabezpečenie rozstupov medzi osobami nachádzajúcimi sa v objekte školy a školského zariadenia sa riadi aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými nariadeniami počas celého dňa, najmä z pohľadu dodržiavania rozstupov.
Škola v súčinnosti so zriaďovateľom a v rámci možností zabezpečí:
dostatok dezinfekčných prostriedkov na osobnú hygienu a dezinfekciu,
osobné ochranné prostriedky,
primerané množstvo bezdotykových teplomerov,
mydlo a papierové utierky (odporúčame nepoužívať textilné uteráky a vzduchové sušiče rúk z dôvodu možného zvýšeného šírenia ochorenia COVID-19).
Je potrebné zabezpečiť dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy.
Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci/zamestnanci nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí). Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne, resp. podľa potreby.
Škola opakovane upozorňuje žiaka na potrebu dodržiavania hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní, ako aj na potrebu pravidelného umývania rúk.
V miestnosti, v ktorej sa zdržujú osoby je zabezpečené časté a intenzívne vetranie (neodporúča sa používať klimatizačné zariadenia a ventilátory).
Je nutné zabezpečiť minimalizovanie miešania žiakov/zamestnancov a striedania miestností pri vyučovaní.
Škola zriadi izolačnú miestnosť (rozloha min. 15m2 a priame vetranie), ktorá slúži na umiestnenie osoby s príznakmi ochorenia COVID-19 alebo iného infekčného ochorenia. Po opustení miestnosti osobou s príznakmi infekčného ochorenia je miestnosť dôkladne vydezinfikovaná a vyvetraná podľa usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR.
Stravovanie
Stravovanie žiakov a zamestnancov sa uskutočňuje bez premiešavania žiakov, tried a skupín.
Je nutné urobiť zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi.
Stravovanie v jedálni je umožnené len žiakom a zamestnancom.
Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov. Žiaci si jedlo a pitie sami nedokladajú a neberú si ani príbory.
Pri príprave a vydávaní jedál je nutné dodržiavať hygienické pravidlá zvýšenou mierou.
Výdaj jedla je potrebné uskutočniť vo fázach a do troch hodín od jeho prípravy, inak môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.